Zapraszamy:

pn-pt - 9.00-18.00
sobota - 8.00-14.00

bpmonki@wp.pl

85 716 27 43

„Życie codzienne szlachty polskiej w XVIII wieku.”

29 kwietnia naszym gościem była dr Iwona Kulesza-Woroniecka –historyk-pracownik naukowy Uniwersytetu w Białymstoku. Pani doktor szczególnie interesuje się  historią społeczną XVIII wieku i demografią historyczną. Wykład dotyczył życia codziennego szlachty polskiej w tymże okresie. Zaczęliśmy od jedzenia- okazało się, że na bogatych stołach królowało mięsiwo, ale nie  wieprzowina i na pewno nie panierowana. Bigos to były pokrojone kawałki mięsa, a ryby były bardzo często podawane, szczególnie te z okolicznych stawów, czyli słodkowodne. Podczas uczt nie podawano wódki, raczono się  piwem i winem. Nie jadano ziemniaków, a śledzie były przeznaczone dla uboższych warstw. Na dworach nie było problemu z żywnością, bo pochodziły one z własnych gospodarstw, łąk i lasów. Istotnym dodatkiem były przyprawy, których w owych czasach nie żałowano, choć płacono za nie krocie.

Małżeństwa nie były tak trwałe jak się powszechnie uważa, przeprowadzano wiele unieważnień związków i to na wniosek kobiet, intercyzy zapewniały im środki na utrzymanie. Dużo było tzw. rodzin patchworkowych, co wynikało chociażby z dużej umieralności kobiet przy porodach. Młodzi małżonkowie nie mieszkali z rodzicami, ale często otoczeni byli swoim rodzeństwem lub kuzynami, którzy nie założyli własnych rodzin. Rodziło się dużo dzieci, ale dużo też umierało min. z powodu braku higieny, ale też na skutek wad genetycznych, gdyż często zdarzały się małżeństwa wśród krewnych.

Wykład był bardzo ciekawy, choć zachwiał nieco wyidealizowanym obrazem polskiej szlachty.

Słuchaczy Uniwesrytetu Trzeciego Wieku zapraszamy 12 maja na wycieczkę do Knyszyna, będziemy dalej zajmować się historią.

 

Wiesława Filipkowska

Wszelkie prawa zastrzeżone, kopiowanie materiałów zawartych na stronie niezgodnie z licencją Biblioteki Publicznej w Mońkach jest zabronione.
Projekt i wykonanie: strony internetowe Mońki | Na silniku: windu.org