Slow life – energia jedzenia

19 czerwca odbyły się kolejne warsztaty organizowane w ramach projektu „Slow life -pobudzeni naturą” – program BMK – woj. podlaskie. Tym razem były to zajęcia pn. „energia jedzenia”. ????????????

Warsztaty zostały przeprowadzone przez Panią Jolantę Kozłowską – nauczyciel ZSOiZ w branży gastronomicznej. Pani Jola opowiedziała jak ważne miejsce zajmuje zdrowe odżywianie w idei slow life. Młodzież dowiedziała się o źródłach pochodzenia witamin, jak kompletować swoje posiłki aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ich ilość. Ponadto, młodzi uczestnicy projektu odkryli jak wygląda praca w profesjonalnej kuchni (co należy zrobić przed przystąpieniem do przygotowywania posiłków, jak odpowiednio się ubrać), rozpoznawali mniej znane owoce i warzywa, tworzyli zdrowe koktajle, układali własne przepisy.
Po przygotowaniu pysznych napoi młodzież z chęcią próbowała przygotowanych własnoręcznie koktajli. Furorę zrobiły pikantne koktajle z imbirem i papryczką chili. ????????

Zajęcia zostały podsumowane przez Panią Jolę ważnym powiedzeniem kucharzy: „Razem pracujemy, razem sprzątamy”! ????????‍????????‍????

Małgorzata Kulikowska
Mateusz Olechno

Relacja fot. Szkiełko – Fotografia

______
Dofinansowano ze środków Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury “Bardzo Młoda Kultura 2019-2021”.

Skip to content