Warsztaty parzenia kawy

W piątek, 3 listopada gościliśmy w Mediatece podróżników-Monikę Filipiuk-Obałek i Marcina Obałeka. Najbardziej znani są z projektu Traktoriada, podróżują po świecie Ursusami i organizują w Polsce wyścigi traktorów. Przejechali na nich już prawie 30 tysięcy kilometrów i odwiedzili kilkadziesiąt krajów Ameryki Południowej (m.in. Argentynę, Urugwaj, Chile, Boliwię, Peru) i Europy (Słowację, Węgry, Słowenię, Austrię, Włochy, Chorwację, Bośnię i Hercegowinę, Czarnogórę, Albanię, Grecję, Macedonię i Serbię). Ich podróże to spotkania z ludźmi i uważne przyglądanie się światu. Jeśli można pomóc pomagają. Tak zrodził się pomysł sprowadzania do Polski kawy bezpośrednio od producentów z Peru, czy Etiopii, z upraw ekologicznych.

Podczas spotkania zaprezentowano historię kawy i różne naczynia do jej zaparzania. Słuchaczki rozpoznały tureckie tygielki z seriali. Mówiliśmy o włoskich kawiarkach, parzeniu przelewowym i w ekspresie. Najlepszy smak kawy uzyskuje się ze świeżych ziaren zmielonych bezpośrednio przed jej zaparzaniem. Warto jednak dodać, że mielenie najlepiej wykonać za pomocą młynka żarnowego, gdzie ziarna są rozgniatane, a nie cięte przez ostrza metalowych noży. Takie młynki mają ekspresy. Mieliśmy okazję spróbować tak przygotowane kawy- różne gatunkowo. Państwo Obałek mają swój sklep internetowy z kawą i sprzedają tam kawę w ziarnach z różnych stron świata, komponując swoje mieszanki. Najdroższą kawą jest speciality ze starannie wyselekcjonowanych ziaren.

Banner Content
Tags: ,

Related Article

Godziny otwarcia

Wypożyczalnia dla dorosłych:
pn – pt – 8:00-18:00
sobota – 8:00-14:00

Oddział dla dzieci:
pn – pt – 9:00 – 17:00
sobota – 8:00-14:00

Mediateka:
pn – pt – 9:00-17:00
sobota – 8:00-14:00